Funkcje wypowiedzi katechetycznej - Misiaszek , Kazimierz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Katecheza posiada własny sposób wypowiadania się, głównie poprzez własne funkcje nauczania, wychowania i inicjacji. Pierwsza to nie tylko przekazywanie wiedzy, ale pragnie stać się upamiętnieniem najważniejszych wydarzeń zbawczych. Druga funkcja dotyczy, więc katecheza kształtuje postawy w wymiarze ludzkim, jak i chrześcijańskim. Funkcja wtajemniczenia jest dla katechezy najważniejsza, ponieważ ukazuje katechezę jako przestrzeń otwarcia na wymiar nadprzyrodzony i wprowadzenia w niego. Ta ostatnia funkcja najbardziej podkreśla, że ​​katecheza to nie tylko proces pedagogiczny, ale pedagogika wiary, pedagogia Boża. Ta funkcja ustanawia specjalny język odpowiedni dla religii, który jest językiem symbolicznym (metafory, parabole, przypowieści, rytuały, mity itp.).