Zlecenie (mandatum) do nauczania przedmiotów teologicznych (kann. 812 i 818 KPK) - Gałkowski , Tomasz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
W artykule przeanalizowano zagadnienia dotyczące ratio legis kan. 812. Ponadto przedstawiono krytyczne opinie i odpowiedzi osób odpowiedzialnych za tworzenie kanonu. Ponadto autor przedstawia swoją osobistą opinię na temat ogłoszonego kanonu. Przedstawiono także następujące zagadnienia: podobieństwa i różnice kanonu według Konstytucji Apostolskich SCH i EKG; analiza obowiązującego praworządności, analiza koncepcji kanonicznej misji i mandatu. Na tej podstawie przedstawiono analizę kanonu. Rozważania autora wskazują na konieczność autentycznej interpretacji kanonów.