Wybory w prawie własnym Towarzystwa św. Franciszka Salezego - Domaszk , Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Powierzenie niektórych urzędów kościelnych poprzedzało kanoniczny wybór osoby. W artykule pokrótce przedstawiono przybliżone normy prawa kanonicznego odnoszące się do wyborów, a następnie omówiono prawo statutowe Towarzystwa św. Franciszka Salezego związane z ordynacją wyborczą. W Towarzystwie wybory kanoniczne poprzedzają objęcie urzędu Przełożonego Generalnego, podobnie jak Komisarza, radnych poszczególnych sekcji oraz radnych regionalnych tworzących władze centralne. Wybory ujawniają także delegatów z każdej prowincji na Kapitułę Generalną oraz przedstawicieli na kapitule prowincjalnej. Studium prawa własnego Towarzystwa Salezjańskiego nie budzi wątpliwości prawnych. Zamiast tego w mocy elekcyjnej należy zachować wskazania publicznego statutu Kościoła. Nieostrożność w tej sprawie może być nieważnym wyborem. Wybory kanoniczne tworzą jeden z elementów własnego prawa. Jednocześnie podkreśla, że ​​wybory są wspólną odpowiedzialnością zakonników za realizację charyzmatu salezjańskiego: na szczeblu lokalnym i inspektorialnym oraz w życiu całego Towarzystwa Salezjańskiego.