Niemoc płciowa jako przyczyna stwierdzenia nieważności małżeństwa w wyrokach Trybunału Metropolitalnego w Warszawie wydanych w latach 1994-1999 - Bugaj, Agnieszka (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Artykuł porusza problematykę impotencji jako przyczyny unieważnienia małżeństwa w wyrokach Sądu Metropolitalnego w Warszawie. Zakres czasowy ograniczono do okresu pięciu lat, tj. od 1994 do 1999 roku. Niemożliwe byłoby podjęcie tego tematu bez nakreślenia medycznej strony impotencji. Dlatego problem impotencji został przedstawiony w pierwszej kolejności od strony medycznej. W dalszej części zostanie pokazane, jak impotencja wyglądała w dziejach studium kanonu niskiego oraz w prawodawstwie kościelnym. Następnie w artykule przedstawiono szczegółową charakterystykę i analizę wyroków Sądu Metropolitalnego w Warszawie orzekających w sprawach dotyczących impotencji. Artykuł opiera się głównie na wyrokach wydanych przez Trybunał Metropolitalny w Warszawie. Dodatkowo w badaniu wykorzystano literaturę medyczną i kanoniczną. Z przeprowadzonej eksploracji badawczej wynika, że ​​w latach 1994-1999 Sąd Metropolitalny w Warszawie wydał 56 wyroków dotyczących impotencji. Ponens w swoich wywodach podkreślał, że impotencja powoduje nieważność małżeństwa z przyczyn naturalnych, dlatego Kościół nie uchyla się od tej przeszkody. W wyrokach zawsze podkreślali, że w razie wątpliwości orzeka się za małżeństwem.