Aktywizacja zawodowa bezdomnych - Koral , Jarosław; Szluz, Beata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Bezdomność jest niejednorodnym problemem społecznym, trudnym do zdiagnozowania. W Polsce nadal istnieje deficyt badań dotyczących tej problematyki, a prowadzone dotychczas badania skupiają się np. u tej grupy beneficjentów (np. programy pomocowe, działalność konkretnych instytucji). W ostatnich latach powstał system schronisk pozwalających bezdomnym „przeżyć”. Częściej jednak wzmacniają istniejący stan niż pozwalają na jego przezwyciężenie. Jednym z elementów decydujących o procesie wychodzenia z bezdomności jest znalezienie, podjęcie i utrzymanie pracy. Działalność zawodowa oznacza wykonywanie określonej pracy. W przypadku osób bezdomnych możliwość zdobycia pracy wiąże się z szeregiem trudności. Pamiętając o tym, autor niniejszego artykułu podjął próbę omówienia problematyki aktywizacji zawodowej osób bezdomnych.