Maksym Wyznawca o powstaniu duszy – Ambigua ad Iohannem 42 - Kochańczyk-Bonińska , Karolina (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Pochodzenie i natura duszy ludzkiej, a także czas, w którym pojawia się ona w ciele, były i nadal są problemami trudnymi do rozwiązania. Święty Maksym Wyznawca w swojej Ambigui daje nam odpowiedź na te pytania. Autor pokazuje, jak Wyznawca odrzuca trzy główne teorie filozofii starożytnej (platońską, arystotelesowską, stoicką). Dusza według Maksyma od samego początku, który jest równoczesny z poczęciem ciała, jest rozumna, ponieważ pochodzi od Boga.