Analiza melodii oficjum o św. Cecylii w rękopiśmiennym Antyfonarzu Płockim z xiv wieku (muzeum diecezjalne w Płocku, b.s.) - Wiśniewski, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Oprócz interesujących muzykologa ksiąg z tekstami liturgicznymi i śpiewami notowanymi, szczególnie rozpowszechnione w średniowieczu antyfonarze odzwierciedlają różnorodność tradycji liturgicznych i muzycznych. Nasza Księga - Antyfonarz ks. B. s. - służy do przygotowania liturgii w katedrze płockiej; zajmuje się szczegółowo celebracją Liturgii Godzin i dostarcza informacji na temat celebracji nabożeństw. Kodeks wymienia 10 świętych, w tym forma liturgiczna ku czci św. Cecylii. Oficjum to posiada 44 melodie, które tworzą 3 grupy: 18 psalmów, 18 antyfon i 8 responsoriów. Autor skupił się na czterech problemach: końcówkach psalmów, tonacji, melizmatyce i kombinacjach skokowych. Wreszcie melodie Oficjum należą do tradycyjnego chorału gregoriańskiego.