Ogrody dawnego założenia cysterskiego w Lądzie nad Wartą – historia oraz współczesna koncepcja ich rewaloryzacji i rewitalizacji - Nowiński , Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Od kasaty w 1819 r. opactwo cystersów w Lądzie nad Wartą posiadało trzy różne ogrody. Ogród klasztorny znajdował się po południowej stronie klasztoru, nad kanałem Warty oraz na wyspie między kanałem a brzegiem rzeki (ryc. 2). Ogród opacki założono przy pałacu opackim w drugiej połowie XVI wieku. Leżał on na zboczu po wschodniej stronie klasztoru i kościoła (ryc. 4). Ogród artystyczny z fontanną znajdował się w centrum klasztoru (ryc. 6). Po abolicji wszystkie ogrody zostały zniszczone. Część ogrodu klasztornego połączono z przybudówką powstałą na początku XIX wieku. W 1850 r. klasztor i kościół przejęli kapucyni i dokonali ich renowacji. Kapucyni odnowili także ogrody. W tym czasie na placu przed kościołem utworzono park. Plan kościoła i klasztoru z 1865 roku przedstawia ogród i park po kasacie klasztoru kapucynów przez rząd carski (ryc. 1). Na przełomie XIX i XX wieku rozebrano pałac opacki i inne budynki gospodarcze klasztoru. Dawną funkcję dawnego ogrodu przywrócili salezjanie, którzy przybyli do Lądu w 1921 roku. W 2008 roku na zlecenie Salezjańskiej Inspektorii św. Wojciecha powstał projekt renowacji i zagospodarowania parku i ogrodów na terenie dawnego opactwa cystersów w Lądzie nad Wartą. Założycielami tego projektu są Aneta Jarosińska-Krokowska i Janusz Nowiński (ryc. 9). Planuje się nowe zagospodarowanie i przebudowę dawnych i obecnych ogrodów klasztoru w Lądzie z nowymi funkcjami rekreacyjnymi, edukacyjnymi i gospodarczymi.