Posługa duszpasterska salezjanów podczas strajków studenckich w Łodzi 21. 01-18. 02. 1981 r. Wybór tekstów źródłowych - Kolasa, Krzysztof; Wąsowicz , Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2009)
Strajk studentów w Łodzi, który odbył się w dniach 21.01-18. 02. 1981, była jedną z najważniejszych imprez zwanych „karnawałem Solidarności”. W wyniku akcji protestacyjnej i negocjacji z komisją rządową zarejestrowano Niezależne Zrzeszenie Studentów, które miało zaledwie kilka miesięcy legalnej działalności, gdyż po wprowadzeniu stanu wojennego jako pierwsza organizacja została rozwiązana przez władze. Podczas strajku salezjanie z Duszpasterstwa Studenckiego „Węzeł” patronowali duszpasterstwu protestującej młodzieży. W opracowaniu przedstawiono ich zaangażowanie. Przedstawiono także edycje źródeł dokumentów, które dotychczas nigdzie nie były publikowane.