Socjobiologiczne ujęcie zróżnicowania płciowego człowieka - Kowalska, Ewa (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Socjobiologia jest nauką interdyscyplinarną zależną od teorii ewolucji Darwina. Innowacyjność zawdzięcza teorii sformułowanej w 1964 roku przez W. Hamiltona i nazwanej „kim selection”. Teoria ta opiera się na założeniu, że jednostką doboru naturalnego jest jeden gen. Tylko ten program genetyczny odniesie sukces, który będzie nieustannie kopiował siebie z pokolenia na pokolenie, mając na uwadze, że organizm będzie nosicielem tych programów. Przekazywanie DNA następuje w drodze rozmnażania bezpłciowego lub rozmnażania płciowego. Okazało się, że od dwóch wyżej – wspomniane, korzystnie rozmnaża się płciowo, ponieważ tworzy żywą różnorodność, która wzrasta w zmiennym i nie może narzucić środowisku. Również rozmnażanie płciowe przyczyniło się do wyeliminowania szkodliwej mutacji. Konsekwencją rozmnażania płciowego jest podział na organizmy męskie i żeńskie. Cechy odróżniające mężczyznę od kobiety są uwarunkowane biologicznie. W tym cechy określają anatomiczne, fizjologiczne i behawioralne. Zróżnicowanie budowy ciała i zachowań eksponowanych w związku z produkcją komórki jajowej przez samicę i plemnika przez samca. Konsekwencją jest specyficzny podział pracy. Socjobiologia, która orzeka o życiu zwierząt, uzurpuje sobie prawo do orzekania o społecznym stylu życia człowieka. Został ostro skrytykowany w 1975 roku po tym, jak E. O. Wilson opublikował „Socjobiology: The New Synthesis”. Pod presją społeczną Wilson oddzielił socjobiologię człowieka od klasycznej socjobiologii. Artykuł ten nie porusza jednak kontrowersyjnej kwestii, a jedynie stara się przedstawić różnorodność kobiet i mężczyzn w świetle tej dyscypliny naukowej.