Sytuacja rodzinna i społeczna rodzeństwa pełnosprawnego mającego brata lub siostrę z niepełnosprawnością - Moraczewska, Barbara (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
O osobach niepełnosprawnych mówi się i pisze w dzisiejszych czasach, choć wciąż zbyt mało porusza się problemów dotyczących tej grupy. Sytuacja niepełnosprawnego rodzeństwa dzieci została prawie zapomniana. Jednak to sprawne rodzeństwo niepełnosprawnego brata lub siostry od najwcześniejszych lat konfrontowane jest z ludzkimi cierpieniami, a często z niedostatkiem emocjonalnym rodziców. Często stają przed problemem podejmowania decyzji, które często determinuje fakt posiadania niepełnosprawnego brata lub siostry. Kontakt z niepełnosprawną siostrą lub bratem może w znaczący sposób doprowadzić dziecko sprawne do dojrzałości, wrażliwości, odpowiedzialności, tolerancji, altruizmu i zaangażowania społecznego. Wszystko zależy od odpowiedniego traktowania niepełnosprawnego i sprawnego dziecka przez rodziców. Jeśli patenty nie zaniedbują ani nie przeciążają sprawnego dziecka, można uniknąć większości konfliktów, a niepełnosprawna siostra lub brat odniosą korzyści z obecności ich sprawnego rodzeństwa.