Inicjatywy związkowo-stowarzyszeniowe emigracji polskiej w Szwecji w XX wieku - Chamarczuk , Mariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2008)
Zjawisko emigracji ma wiele aspektów, które stanowią interesujący obszar badań socjologicznych, psychologicznych i kulturowych. Jedną z cech charakterystycznych tego zjawiska jest potrzeba jednoczenia się w celu ochrony wspólnych wartości, tożsamości, praw oraz chęć podzielenia się ważnymi sprawami z członkami tej samej społeczności kulturowej, zawodowej czy religijnej. Polska grupa emigracyjna w Szwecji ma na tym polu własne tradycje i wyraźne osiągnięcia. Począwszy od okresu międzywojennego, poprzez okres powojenny i czas walki ideowej z socjalizmem, inicjatywy zarówno ze strony patriotów, jak i tych sympatyzujących z reżimem były bardzo żywe. Polscy katolicy w Szwecji zajmują wysokie miejsce wśród dobrze zorganizowanych społeczeństw. Poniższy artykuł jest próbą uchwycenia tej części życia polskich emigrantów w Szwecji, w której przejawia się zaangażowanie społeczne i inne podobne inicjatywy.