Klimat szkoły a zachowania przemocowe uczniów w świetle wybranych badań empirycznych - Kulesza, Marek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Liczne badania empiryczne wykazały, że postrzegane przez uczniów środowisko uczenia się – w przeciwieństwie do „obiektywnie” rejestrowanych warunków uczenia się – może wnieść istotny wkład w wyjaśnianie i rozumienie zachowań uczniów. Podjęto tę myśl w analizach teoretycznych i empirycznych zajmujących się problematyką klimatu szkoły. W ten sposób zwraca się uwagę na rolę wzajemnych powiązań między wewnętrznymi warunkami środowiskowymi szkoły a indywidualnymi cechami osobowymi uczniów. Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie przeglądu możliwych i zbadanych skutków klimatu szkoły. Celem niniejszego artykułu jest próba ukazania związków między subiektywnie odczuwanym klimatem szkoły a różnymi formami przemocy, które zostały zmierzone i udowodnione w wielu badaniach.