Wartości chrześcijańskie a wartości liberalne. Zgodność czy rozbieżność? - Skorowski, Henryk (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Obecnie kwestia relacji między wartościami chrześcijańskimi i liberalnymi okazuje się w pełni uzasadniona. Absolutnie konieczne jest odrzucenie tezy o całkowitej sprzeczności aksjologii chrześcijańskiej i liberalnej. Istnieją bowiem wartości wspólne dla tych dwóch systemów: uznanie nienaruszalności godności człowieka, znaczenie wolności, zasada pluralizmu społecznego, rządy prawa, poszanowanie własności prywatnej i gospodarka wolnorynkowa. Debata sytuuje się jednak na poziomie dwóch fundamentalnych pytań, a mianowicie: jaka jest istotna wartość dla każdego z dwóch systemów i jak należy rozumieć pojęcie wolności. Podstawową wartością głoszoną przez aksjologię chrześcijańską jest sam człowiek, czyli jego godność osobowa, natomiast wartością głoszoną przez aksjologię liberalną jest wolność. Rozumiemy zatem, że to odmienne usytuowanie obu systemów wartości ma silne reperkusje zarówno w analizie, jak i ocenie oraz możliwości wyjaśnienia współczesnych wydarzeń.