Społeczny kontekst niepełnosprawności - Marszałek, Lidia (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Koncepcja artykułu oparta jest na teorii stygmatyzacji E. Goffmanna. Proces stygmatyzacji dotyczy osób, które są społecznie definiowane jako odmienne od pozostałych członków społeczeństwa. Stereotypowe postawy mogą powodować, że osoby niepełnosprawne postrzegane są jako nieatrakcyjne fizycznie, bezradne, słabe i chore. Osoby te są zmuszane przez społeczeństwo do przyjęcia i pełnienia określonej roli negatywnej, a także do rezygnacji z pełnienia normalnych ról społecznych. Osoby niepełnosprawne spotykają się z różnymi formami stygmatyzacji, która występuje w rodzinie, instytucjach i społeczności. Co więcej – kierunek ich socjalizacji i społeczne reakcje na niepełnosprawność są najważniejsze dla kształtowania tożsamości osób niepełnosprawnych.