Sylwetka Adama Mickiewicza w polonijnych podręcznikach do kształcenia literacko-kulturalnego - Pelczar, Wojciech (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
W artykule przedstawiono kilka refleksji na temat Adama Mickiewicza, zwanego „polskim wieszczem narodowym” i jego miejsca w polskim szkolnictwie za granicą. Podstawą tych rozważań są podręczniki szkolne, które były używane w polskich szkołach za granicą po drugiej wojnie światowej. Książki te były redagowane przez polskie organizacje nauczycielskie w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych Ameryki. Autor pisze, że sylwetka Mickiewicza, jego twórczość i życie są bardzo ważnym narzędziem w kształtowaniu polskości wśród młodzieży polonijnej na zachodzie Europy i za Oceanem Atlantyckim.