Elementy edukacyjne turystyki - Niewęgłowski, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Turystyka, rozumiana szeroko, jest jedną z form aktywności związanej z działalnością człowieka. Turystyka, obok zjawiska sportowego, należy do dziedziny rekreacji, która w ostatnim czasie rozwinęła się na niespotykaną dotąd skalę. Wspomniany rozwój występuje na całym świecie, w skali kraju, jak również w środowiskach lokalnych. Zjawisko to jest coraz bardziej widoczne w naszym kraju. Najważniejszym tego powodem są przemiany społeczno-polityczne po roku 1989, które zniosły obowiązek wizowy wobec wielu krajów. Turystyka ma wpływ na człowieka. Wydaje się, że zmienia zwłaszcza młodych i poszerza ich umysły o aspekty kulturowe. Aktywne podróżowanie uwrażliwia na potrzeby człowieka, skłania do dbania o zdrowie, uświadamia potrzebę rozwoju intelektualnego, moralnego, społecznego, walorów estetycznych i sakralnych. Turystyka rodzinna ma ogromne znaczenie dla młodych. Wspólne spędzanie wakacji kształtuje w nich ducha współpracy, odpowiedzialności, współdziałania oraz otwiera na potrzeby innych członków rodziny.