Studia na temat św. Jana Bosko – między zachwytem a pytaniami krytycznymi - Schepens, Jacques (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Ten wkład dotyczy tematu studiów nad Księdzem Bosko. W artykule autorka w równym stopniu uwzględnia zarówno badania prowadzone w świecie salezjańskim, jak i wkłady, które nie należą do świata salezjańskiego sensu stricto. Głównym celem była analiza różnych okresów, w których różni autorzy wnieśli ważny wkład w pogłębienie postaci Księdza Bosko w całej jego historii. Dzięki edycji źródeł i publikacji licznych opracowań tradycyjny wizerunek Księdza Bosko nie jest już jedyny. Wraz z nim stopniowo wyrasta obraz bogatszy, bardziej zróżnicowany i bardziej zgodny z historyczną rzeczywistością tamtych czasów. Odnowiony obraz Księdza Bosko jest bardziej sugestywny. Wykorzystanie bardziej wiarygodnych danych historycznych umożliwiło uzyskanie jaśniejszego obrazu zarówno kościelnych sytuacji religijnych, jak i społecznych i wychowawczych, w których konieczne było przeniesienie Ks. Bosko. Dzięki poczynionym rozważaniom Ksiądz Bosko jawi się jako ten, który swoją troską i działaniem potrafił odnieść się do konkretnych sytuacji swoich czasów. W tym klimacie rozwinął orientację pedagogiczną i duchową, która także na przyszłość może być światłem i siłą zarówno w świecie salezjańskim, jak i poza nim.