Likwidacja Zasadniczej Szkoły Metalowo-Odlewniczej Towarzystwa Salezjańskiego w Łodzi przy ul. Wodnej 34. Wybór tekstów źródłowych - Kolasa, Krzysztof; Wąsowicz, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
W wydawnictwie tym zebrano materiały dotyczące likwidacji Technikum Salezjańskiego w Łodzi przy ul. Wodnej 34, która miała miejsce w roku 1962. Wszystkie prezentowane dokumenty pochodzą z zasobów Archiwum Państwowego w Łodzi. Wydawcy oczekują, że obecny dobór źródeł przyczyni się do uzupełnienia i rozwoju badań nad dziejami Technikum Salezjańskiego w Łodzi przy ul. Wodnej 34, a co za tym idzie nad dziejami salezjanów w Polsce. Tym bardziej, że dopiero od niedawna można korzystać z akt tworzonych przez aparat partyjny różnych szczebli, Urząd ds. Wyznań czy Służbę Bezpieczeństwa.