Gdańskie młodzieżowe happeningi polityczne w latach 1988-1990 - Wąsowicz, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Wśród proponowanych przez młodzież – niezależnych organizacji nowych form oporu społecznego w latach 80. XX wieku znalazł się także happening. W artykule omówiono powstanie tego zjawiska w rejonie Gdańska, gdzie ta forma młodzieżowego sprzeciwu rozwijała się głównie w latach 1988-1990. Happeningi były organizowane przez różne organizacje młodzieżowe i środowiska niezależne. Widział o tym głównie w Gdańsku Związek Młodzieży Bojowej oraz formacje pacyfistyczne i anarchistyczne, takie jak: „Wolność i Pokój” i „Ruch Społeczeństwa Alternatywnego”.