O niezwykłym Nauczycielu - Michalczuk, Joanna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2007)
Prezentowany szkic pamiątkowy nawiązuje do postaci Księdza Profesora Mariana Lewko ukazując go jako wybitnego nauczyciela akademickiego, całkowicie pochłoniętego działalnością Uczelni. Swoją pracę dydaktyczną traktował jako dążenie niosące ze sobą poczucie misji. Przywołuje na myśl talent Profesora do prowadzenia zajęć – zawsze starannie przygotowanych i doskonale prowadzonych – oraz niezrównaną chęć pełnego i rzetelnego omówienia wybranego materiału. Tekst podkreśla również kwestię wysokich wymagań; zarówno proponowane, jak i przestrzegane. Będąc wybitnym dokumentalistą i wnikliwym analitykiem, sam Wielebny Profesor oczekiwał od swoich studentów wyrobienia w sobie talentu do zbierania potrzebnych materiałów, przyjęcia odpowiedzialnej postawy badawczej i nie zapominania o skrupulatności potrzebnej w analizie zjawisk. Jednocześnie jednak tekst mocno podkreśla niezwykłą życzliwość księdza Lewko i jego szerokie spojrzenie na potrzeby uczniów. Nie można zapomnieć o jego wrażliwości, biegłości w dzieleniu się swoją wiedzą z innymi oraz głębokim poczuciu satysfakcji stymulowanej sukcesami uczniów. Wyjątkowe poczucie wspólnoty panujące na zajęciach Profesora stwarzało sprzyjające warunki do rozwijania serdecznych relacji międzyludzkich oraz nawiązywania bliskich relacji między studentami a ich nauczycielami.