Przygotowanie i przewodniczenie celebracji Eucharystii wg Instrukcji „Redemptionis Sacramentum” - Pierskała, Rudolf (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Obowiązkiem i stałym zadaniem Kościoła jest troska o celebrację Eucharystii. Główny celebrans jest pierwszą osobą, która jest odpowiedzialna za celebrację i powinna wykorzystać wszystkie swoje umiejętności, aby to zrobić to dobrze. Należy unikać wszelkich wykroczeń i nadużyć liturgicznych. Artykuł ukazuje odpowiedzialność celebransa za należyte przygotowanie i przeprowadzenie Mszy św Uroczystość eucharystyczna. Duszpasterz jest za to szczególnie odpowiedzialny. Przygotowanie celebracji eucharystycznej przedstawiana jest w trzech etapach: przygotowania dalszego, bliższego i bezpośredniego. Artykuł przedstawia również funkcje kapłanów podczas Eucharystii. Ostatnia omawiana kwestia dotyczy nadużyć liturgicznych, które są klasyfikowane przez Instrukcję jako: ciężkie wykroczenia, ciężkie nadużycia, nadużycia i liturgiczne zaniedbuje. Pełniąc świętą posługę, kapłani powinni dokonywać rachunku sumienia co do prawdy i wierność ich celebracji działała w imieniu Chrystusa i Kościoła. Każdy prezydent powinien zapytać sobie bardzo poważnie: czy respektuję prawa świeckich podczas celebracji? Każdy ksiądz powinien pamiętajcie, że jest sługą świętej Liturgii.