Kulturowe aspekty integracji europejskiej. W kierunku jedności kulturowej Europy - Skorowski, Henryk (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
W ramach integracji europejskiej konieczne jest zainteresowanie się problematyką tzw kulturowy aspekt tej integracji. Trzeba podkreślić, że współczesna Europa nie nie ograniczać się wyłącznie do problemów politycznych, gospodarczych czy społecznych, ale tak powinno być budować przede wszystkim na poziomie kulturowym. Bo to kultura stanowi dla człowieka przestrzeń uprzywilejowany co do swojego istnienia, rozwoju i ostatecznego urzeczywistnienia swojej podmiotowości. W dynamice procesów integracyjnych Europa nie może tracić z oczu człowieka. Zatem, gdyby Europa chciała być rodziną w stosunku do osoby ludzkiej, nie mogłaby przegrać swoją kulturę, która jawi się jako najgłębsza podstawa jej zjednoczenia.