Uniwersalizm czy partykularyzm? – współczesny niekonieczny antagonizm - Chamarczuk, Mariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Artykuł jest próbą refleksji nad sprawami znanymi, ale i kluczowymi znaczenie, biorąc pod uwagę kontekst kulturowy, w którym Europa znalazła się jako ostatnia para dziesięciolecia. Pojęcie uniwersalizmu przeciwstawia się dziś partykularyzmowi, za który się uważa antagonizm, który spowalnia uniwersalność i jedność Europy. Autor stara się osiągnąć ok analizy pojęć, a także analizy socjologicznej i odpowiedzi na pytanie, czy taka podejście jest wskazane. Podejmuje również próbę znalezienia zasad komplementarnych uniwersalizm i partykularyzm.