Postawy polskiej młodzieży akademickiej w konfrontacji ze zmieniającą się płaszczyzną społeczno-polityczną współczesnej Europy - Woś, Marek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Przez bardzo długi okres historyczny społeczeństwo polskie żyło w odizolowanym centrum Europy która była podzielona ideowo, ekonomicznie i intelektualnie. Poziom życia w Europie Zachodniej stworzył dla ludzi pułap nieosiągalny. Historyczne zmiany nastąpiły w sposób nagły, który sprawiły, że uwarunkowania polityczne blokujące jedność kontynentu popadły w ruinę. W wyniku tego przed społeczeństwem otworzyły się nowe propozycje, a przede wszystkim nowe zadania – integracja starych kontynent. Dla znacznej części społeczeństwa zbliżanie się do siebie nie zawsze zgodnych dwóch kultur oznacza właśnie to wcześniej nabyte, zasymilowane sposoby życia straciły na skuteczności, stając się szkodliwe w nowej rzeczywistości albo spotykają się z funkcją negatywną, podczas gdy nowe reguły kulturowe jawią się im jako dziwne i narzucone siłą. Poziom świadomości społecznej, intensywność zaangażowania w życie społeczno-gospodarczo-polityczne zależy od poziomu wykształcenia, manewrowania także zapleczem ekonomicznym, społecznym i kulturowym tak, aby było to możliwe może przynieść kompleksowy poziom satysfakcji w każdym osobnym zabiegu.