W trosce o wychowanie patriotyczne młodzieży. Refleksja na kanwie systemu wychowawczego św. Jana Bosko (1815–1888) - Chmielewski, Marek T. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Pragnął św. Jan Bosko żyjący w XIX wieku we Włoszech we własnych domach wychowawczych wychować dobrych chrześcijan i uczciwych obywateli. Artykuł przedstawiający użycie św. Jana Bosko System Prewencyjny w inspirowaniu i pomaganiu wychowawcom we wprowadzaniu zagadnień patriotycznych i obywatelskich do szkoły młodych, pokazuje, jak wykorzystać system do wprowadzania wartości we współczesnej Polsce. Artykuł ukazuje kryzys postaw patriotycznych wśród młodych Polaków. Jako lekarstwo na problemu autorka proponuje system wychowawczy św. Jana Bosko, podkreślając jego główny cel – „formowanie dobrymi chrześcijanami i uczciwym obywatelem”.