Teoria przywiązania J. Bowlby’ego - Marchwicki, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Powszechnie przyjmuje się, że teoria przywiązania Johna Bowlby'ego jest pierwszą naukową próbą stosować model etologiczny do wyjaśniania problemów dotyczących rozwoju umysłowego człowieka, zwłaszcza w pierwszych latach życia. Właściwie to pochodzenie teorii przywiązania zostało zainspirowane nie tylko poprzez badania nad doświadczeniami niemowląt i dzieci odseparowanych od rodziców, ale także wynikami badań etologicznych nad instynktownymi zachowaniami zwierząt, zwłaszcza ptaków i ssaków. W niniejszym artykule, po pierwsze, zarysowany został kontekst, w którym powstała teoria przywiązania. Następnie, Przedstawiono główne elementy tej teorii, takie jak: filogeneza i organizacja funkcjonowania systemu przywiązania, ciągłość przywiązania w całym życiu człowieka, praca wewnętrzna modele przywiązania, systemy behawioralne związane z przywiązaniem, związek między zaburzonym rozwojem przywiązania i zaburzeń psychicznych. Wreszcie funkcjonowanie przywiązania w życiu człowieka Opisano okres od niemowlęctwa do okresu dojrzewania i dorosłości.