Obszary naukowych zainteresowań Księdza profesora Mariana Lewki - Podstawka, Anna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2006)
Artykuł poświęcony jest wybitnej postaci Księdza Profesora Mariana Lewko (1936–2002) – historyk sztuki, literaturoznawca, nauczyciel akademicki Katolickiego Uniwersytetu im. Lublinie i znawca teatru o wyjątkowo szerokich zainteresowaniach. Jego najbardziej niezwykły Osiągnięcia te są nierozerwalnie związane z recepcją dramatu skandynawskiego w Polsce wykazując ścisłe skupienie się na twórczości Strinberga, na różnych formach dramatu religijnego i historia lubelskiego teatru. Większość publikacji wielebnego koncentrowała się na tych kwestiach i stanowiły przyczynek w dalszych badaniach podejmowanych przez jego seminarzystów. Nie tylko Ksiądz Profesor Lewko był cenionym naukowcem, ale i zaangażowanym pedagogiem. Wielu studentów KUL żywo pamięta go jako cierpliwego nauczyciela których największą ambicją było zapewnienie im odpowiedniego rozwoju duchowego i intelektualnego. Na zawsze pozostanie w naszej pamięci jako niestrudzony inicjator letnich spacerów i spacerów niezwykła osoba obdarzona niebywałą wrażliwością.