Polscy syjoniści wobec pierwszych miesięcy rządów Józefa Piłsudskiego (maj–sierpień 1926 r.) - Walicki, Jacek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Artykuł oparty jest na źródłach pierwotnych, zwłaszcza polskiej i żydowskiej prasie codziennej, jak „Nasz Przegląd”, „Ilustrowanej Republiki” czy „Nayer Folksblat”. Autor omawia taktykę polityczną dwóch głównych frakcje polskiego ruchu syjonistycznego na tle stosunków polskiego sejmu i sejmu reżim sanacyjny, stwierdzając, że wówczas syjoniści, jak wszystkie partie reprezentowane w Sejmie, nie znali prawdziwych celów Józefa Piłsudskiego, fałszywie traktując jego politykę jako lewicową i przyjazną mniejszościom narodowym, m.in Żydzi.