Redakcja Konstytucji o „Liturgii świętej” przełomem odnowy życia religijnego w Kościele (1963–2003) - Stefański, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
W czterdziestą rocznicę ogłoszenia „Sacrosanctum Concilium” artykuł przedstawia ten dokument jako punkt zwrotny w życiu religijnym Kościoła katolickiego. „Sacrosanctum Concilium” wywarło wpływ na wiele innych dokumentów ogłoszonych w okresie Soboru Watykańskiego II i dało wiele praktycznych wskazówek nie tylko dla Kościoła w czasach soborowych, ale nadal daje Kościołowi współczesnemu