Wpływ Sacrosanctum Concilium na nauczanie teologii: od KL 16 do DFK 16 jako droga do pewnej syntezy - Rosso, Stefano (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Wychodząc od historycznego zarysu formacji umysłowej duchowieństwa od średniowiecza wtedy prof. Stefano Rosso SDB, którego celem było pokazanie, jak zawsze rozumiano Biblię i liturgię jako jądro „zawodowych” podmiotów prezbitera. SC i OT są umieszczone w ciągłości z tą tradycją, nawet jeśli, jak już w nauczaniu przekazanym na seminariach przez Sobór w Poczynając od Trento, muszą zostać zintegrowane z humanistyczno-filozoficznymi, a następnie stać się systematyczny dla dyscyplin teologicznych, a dziś także dla dyscyplin antropologicznych. W jego „Aktualizujący” Sobór Watykański II kładł nacisk na ich podstawową jedność, która jest zakorzeniona w historii zbawienie jako refleksja nad objawionym faktem.