Pedagogia Boża jako źródło i wzór katechezy chrystocentrycznej - Goraj, Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
W artykule poruszyłem następujące tematy: – Bóg w Starym Testamencie jako wychowawca, – Jezus Chrystus wzorem i nauczycielem życia, – Kościół katolicki jako przedstawiciel pedagogiki Bożej, – pedagogika Boża w nauczaniu Kościoła katolickiego, – pedagogika Boża jako wzór katechezy, Chciałem podkreślić związek między pedagogią Bożą a katechezą chrystocentryczną, która inspirowana jest pedagogiką Trójcy Świętej, podczas gdy obecna katecheza jest pod wpływem Chrystusa siebie i swojego stylu życia.