Dialog pomiędzy katechetami i rodzicami w Polsce na początku XXI wieku - Bieleń, Robert (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Rodziny katolickie to szczególna grupa, która otrzymuje nauki religijne przekazywane przez Kościół katolicki. Wynika to z wpływu i pozycji struktury rodziny w Kościele katolickim, a także z rosnącego zagrożenia struktury rodziny, jaką znamy w dzisiejszym społeczeństwie. Poniższy artykuł ukazuje stan Kościoła katolickiego w polskim szkolnictwie. W dalszej części ukazuje stan rodzin polskich i praktykowanie wiary katolickiej w rodzinie. Wykształciła się również ograniczona metoda dialogu między nauczaniem Kościoła katolickiego a zaangażowaniem rodziców w nauczanie religii w szkole (wizyta rodzica w szkole, religia dziecka, pedagogizacja rodziców) i poza szkołą, w której uczą się ich dzieci (wizyta w domu dziecka, przygotowanie dzieci do pierwszego przyjęcia sakramentów świętych, wychowanie dzieci i młodzieży do zamiłowania, religii dorosłych i religii rodzinnej, praca w małych grupach rodzicielskich, Parafialna Rada Katechetyczna, organizacje religijne, dzień skupienia i rekolekcji, środki masowego przekazu).