Współczesna edukacja – nowe zadania i wyzwania - Chrobak, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2005)
Jednym z punktów podobieństwa między edukacją a pedagogiką jest to, że obie dotyczą tego samego przedmiotu zainteresowania: niebezpieczeństwa związane z życiem społecznym, dostrzegalne wyzwania i doświadczenia, szanse na przyszłość dla następnych pokoleń. Ponadto pedagogika powinna określać istniejące wyzwania współczesności czasy. Z tego punktu widzenia do głównych funkcji edukacji należy adaptacja zmian społecznych oraz przemijanie osiągnięć i wyników ludzkiej wiedzy. Konfiguracja człowieka model, zgodnie z trudnymi wyzwaniami współczesności, zależy od posiadanego wykształcenia została osiągnięta duża liczba grup społecznych. W okresie rozwoju społeczeństwa informacyjnego edukacja powinna stwarzać możliwości zdobywania, gromadzenia, wykorzystywania, porządkowania informacji. Najbardziej ważnym zadaniem wychowania jest umożliwienie człowiekowi zapewnienia sobie życia. Edukacja, przyjęcie za podstawę wartości rozwoju społecznego odpowiedzialnego uczestnictwa członka społeczeństwo, powinno pozwolić człowiekowi na poprawę standardu życia. Ten odpowiedzialny rozwój zależy pod jednym warunkiem: wykształcenie musi dawać umiejętność uczestniczenia w życiu społecznym, rozumienia drugiego ludzi, aby dawać nadzieję, że można zmieniać świat dzięki umiejętnościom i wiedzy