W stronę bioetyki personalistycznej - Hołub, Grzegorz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Artykuł ocenia wpływ współczesnych filozoficznych sposobów myślenia na bioetykę, zwłaszcza w krajach anglojęzycznych. Możemy zauważyć takie metody filozoficzne, jak teoria zasady, teoria cnót, kazuistyka i teoria umowy. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie sposobów na jakie metody te wyjaśniają podstawowy morał pojęcia. W większości przypadków używają tylko jednej z kategorii filozoficznych, nie obejmując inni. Oznacza to, że odwołują się do pojęć etycznych jedynie jako imperatywu, celu, cnoty lub wartości, lub umowa. Proces analizy ujawnia również, że ich zakres jest daleki od przepracowanego znaczenia przez tradycyjną, etyczną myśl. Ostatnia część artykułu wskazuje na personalistyczne koncepcje bioetyki. Wydaje się być adekwatny remedium na brak wspomnianych teorii. Opiera się jednocześnie na wszystkich niezbędnych elementy obiektywnego porządku moralnego (imperatyw, cel, cnota, wartość). Główna kategoria tego podejście to koncepcja osoby, która rządzi wszystkimi wymienionymi czynnikami etycznymi. Oznacza to, że osoba jest ogniskiem imperatywu, celu, cnoty i wartości. Prowadzi to do wniosku, że bioetyka powinien rozwinąć tę fundamentalną ideę; jest to jednak zadanie wspólne z etyką personalistyczną i antropologia.