Indywidualny i społeczny wymiar grzechu - Borutka, Tadeusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Grzech jest złożoną rzeczywistością. Wprowadza nieład w relacje między Bogiem a ludźmi. Konsekwencje grzechu wpływają na dezintegrację osoby ludzkiej i niszczą właściwe relacje między człowiekiem a stworzonym światem. W Nowym Testamencie grzech był rozumiany jako realny wpływ na grzesznika i całą społeczność. Choć podmiotem grzechu jest zawsze człowiek, to jednak skutki grzechu „obejmują” całą społeczność ludzką. Kiedy mówimy o „grzechu społecznym”, musimy wziąć pod uwagę jego podwójną relację. Człowiek popełnił ten grzech, tworząc i podtrzymując „struktury grzechu”. Te „struktury” mają wpływ na czyny człowieka. Dlatego Kościół kładzie nacisk na konieczność zmiany tych „struktur” poprzez wewnętrzne nawrócenie człowieka. W tej sprawie potrzebna jest solidarność z innymi.