Wartości humanistyczne i społeczne pracy ludzkiej - Lubaszka, Stanisław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Ważnym obszarem życia społecznego, dotkniętym kryzysem, jest życie człowieka Praca. W pogoni za zwycięstwem zapomina się, że praca jest dla człowieka, nie człowiek do pracy. Niedozwolone jest obciążanie ludzi według jego przydatności do zająć się pracą. Z tego punktu widzenia należy traktować pracę, czy jest użyteczna lub bezużyteczne dla ludzi. Trzeba stale przypominać ludziom, że praca ludzka jest jedna ma charakter społeczny. Wszystkie ich produkty są efektem współpracy ludzi, służyć społeczności ludzkiej i tworzyć solidarność między ludźmi. Stały nacisk na osobisty i społeczny charakter pracy jest kamieniem probierczym postępu cywilizacyjnego. Ten postęp jest pomyślany przez człowieka i dla człowieka odbywa się.