Salezjański ośrodek wychowawczy św. Jana Bosko w Trzcińcu - Minkiewicz, Marzena; Woś, Ewa (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2003)
Niniejsza praca opisuje efektywność kształcenia w młodzieżowym ośrodku w Trzcińcu. Ten Dom przeznaczony jest dla młodzieży trudnej, mającej problemy z przystosowaniem społecznym przygotowany. Istnieje od jedenastu lat iz powodzeniem stosuje system wychowawczy Księdza Bosko. Szczególną cechą systemu jest rodzinna atmosfera w domu. Pozytywne strony chłopca Ludzie stają przed wyzwaniem. Wychowawcy pracujący w domu młodzieży wierzą w dobro w młodych ludziach, co pomaga młodym ludziom odkrywać i rozwijać w sobie dobro. Ona stworzyć nowy obraz życia. Efektywność edukacji widać m.in stale zmieniający się stosunek do życia młodych ludzi, który preferuje dobro skręcić. (Postawa wobec szkoły, pracy, innych i siebie samego staje się pozytywna).