Jezus Chrystus jako "Traumaturg". Afrykański model chrystologiczny - Majcher, Zbigniew (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Już od dwudziestu wieków nieograniczona i odkupieńcza obecność Boga w człowieku Jezusie — fundamentalny fakt Biblii i najbardziej oryginalna sprawa objawienia — jest przedmiotem nieustannej refleksji. Ludzie wszystkich czasów iw różnych miejscach zbliżają się do tej tajemnicy z określonymi obrazami i skojarzeniami ze środowiskiem społeczno-ekonomicznym i duchowym, w którym żyją, w wyniku czego zawsze pojawiają się nowe i różne światła na jedyną w swoim rodzaju tajemnicę Chrystusa. Ta sama tajemnica Chrystusa, dokonywana na różne sposoby, znajduje różnorodne formy wyrazu. Nowy akcent charakteryzuje współczesne podejście do tajemnicy Chrystusa. Na przykład we współczesnej teologii afrykańskiej, zwłaszcza w ostatnich trzech dekadach, rozwinęła się kontekstualna chrystologia afrykańska. Dobrze pojęta teologia inkuturacji pomaga zbliżyć się do Chrystusa z mentalnością afrykańską. Afrykańska chrystologia opiera się na tradycyjnych afrykańskich modelach społeczno-religijnych. Jezus Chrystus postrzegany jako tradycyjny uzdrowiciel jest jednym z głównych modeli współczesnej chrystologii afrykańskiej.