Potęga słodyczy? proces infantylizacji japońskiej młodzieży. Subkultura "kawaii" i "otaku" w perspektywie antropologii wizualnej - Sokołowski, Marek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie oryginalnej japońskiej subkultury młodzieżowej otaku związanej początkowo ze światem młodych chłopców oraz kultury kawaii przez badaczy społecznych wskazujących na jej związki z młodymi dziewczętami. Współczesna kultura kawaii jest obecna w japońskiej estetyce i kulturze popularnej od wielu lat, wspierana przez rządowy program „Cool Japan”. W opinii zarówno psychologów, jak i socjologów, urocze i słodkie kawaii, widoczne w reklamach, filmach animowanych, komiksach (mangach), zabawkach, modzie ulicznej, muzyce, a nawet specyficznym sposobie mówienia, powoduje proces infantylizacji młodzieży. Pojawia się kolejne pokolenie, które obawia się wejść w dorosłość. Kultura kawaii została poddana próbie interpretacji z wykorzystaniem metod antropologii wizualnej, przez niektórych autorów definiowanej jako etnografia wizualna.