Kapłani i diakoni w posłudze współczesnemu małżeństwu i rodzinie w świetle najnowszych wskazań Kościoła - Bieleń, Robert (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Małżeństwo i rodzina stanowią dla Kościoła rzeczywistość priorytetową, ponieważ wszyscy wierzący wezwani są ze wszystkich sił do ochrony i wspierania tych podstaw ludzkiego życia społecznego wspólnoty. Zaangażowanie to dotyczy w szczególności duchowieństwa – biskupów, prezbiterów i diakonów, którzy powinni jako pierwsi podjąć posługę w stosunku do rodziny. Po określeniu charakteru tego wymogu wobec duchowieństwa; po ukazaniu istoty duszpasterstwa rodzin, a także wskazaniu na zróżnicowanie udziału duchowieństwa w strukturach duszpasterskich rodzin oraz w realizacji podstawowych zadań tego duszpasterstwa, we wspomnianym artykule zidentyfikowano nowe wyzwania, jakie stoją przed duchowieństwem w pełnieniu posługi wobec małżeństwa i rodziny.