Współczesne formy dziecięcego apostolatu misyjnego - Błońska, Elżbieta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Celem artykułu jest przedstawienie różnych form akcji misyjnej wśród dzieci. Sam artykuł ukazuje i pokrótce opisuje istniejące formy apostolstwa misyjnego w dzieciństwie oraz metody tradycyjne, takie jak: katecheza i liturgia, tygodnie misyjne, a także nowe formy związane z kongresami misyjnymi dla dzieci, Misyjnym Dniem Dzieciństwa, czasopismami misyjnymi dla dzieci. Wszystko to służy podstawowemu celowi wychowania w duchu misyjnym, które stanowi integralną część wychowania chrześcijańskiego. Wychowanie to prowadzi do kształtowania postaw solidarności i otwartości na innych, niesienia pomocy materialnej i duchowej dzieciom w krajach misyjnych oraz pielęgnowania powołań misyjnych