Udział Wspólnoty Błogosławieństw w posłannictwie Kościoła - Barylak, Paweł; Stawniak, Henryk (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Wśród nowych wspólnot powstałych we Francji po Soborze Watykańskim II Wspólnota Błogosławieństw stała się jedną z najbardziej oryginalnych. Jako prywatne stowarzyszenie wiernych prawa diecezjalnego, posiadające osobowość prawną, pragnie prowadzić życie kontemplacyjne i dzielenie się, jak pierwotny Kościół chrześcijański opisany w Dziejach Apostolskich, aby aktywnie uczestniczyć w misji Ludu Bóg. W artykule przedstawiono także genezę Błogosławieństw wraz z biografią jej założyciela – Efraima, drogę rozwoju oraz Statuty Wspólnoty.