Duszpasterstwo Polonijne w Szwecji a podtrzymywanie kultury polskiej i integrowanie Polonii - Chamarczuk, Mariusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
W dziejach polskiej emigracji po II wojnie światowej było wiele ważnych wydarzeń. Ta społeczność, rozproszona po całym świecie, musi stawić czoła wielu nowym okolicznościom. Aby zachować swoją tożsamość, musi stawić czoła nowym wyzwaniom w dziedzinie kultury, finansów i polityki. Po ponad 50 latach walki o ochronę najważniejszych elementów składających się na kulturę narodową oraz o zachowanie tradycji rodzinnych pomagających we wszelkich próbach wyzwolenia Polski spod jarzma systemu komunistycznego, pojawia się nowe wyzwanie, stawiające nowe pytanie: co należy rozwijać i jakie wartości wzmacniać, a także pytanie o to, co powinno łączyć Polonii za granicą. Niniejszy esej ukazuje znaczenie i rolę duszpasterstwa wśród Polonii szwedzkiej. Działalność, której celem jest wspieranie i rozwój polskiej kultury, budowanie jedności między Polakami w diasporze, wspieranie polskich rodzin w wychowaniu dzieci i młodzieży oraz wzmacnianie więzi z krajem pochodzenia. Podsumowując, jest to próba ukazania wartości i wzniosłej roli, jaką Polska Misja Katolicka odgrywa w Kościele katolickim w Szwecji w procesie umacniania kultury polskiej w społeczeństwie wielonarodowym, którego największym wyzwaniem jest budowanie integracji kulturowej.