Św. Jan Bosco (1815-1888) na tle epoki. Tabele synoptyczne - Chmielewski, Marek T.; Wąsowicz, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2002)
Ten krótki tekst wyjaśnia idee, które dały początek tablicom synoptycznym (później) poświęconym Ks. Bosko i jego czasom. Są one uważane za ważne narzędzie gotowe pomóc tym, którzy potrzebują pogłębić swoją wiedzę o Ks. Bosko. W Polsce, gdzie salezjanie przeżywają moment silnego wzrostu ilościowego i jakościowego personelu i dzieł, tablice synoptyczne mogą być przydatne w przygotowaniu aktualnej biografii Ks. nauczanie w studentatach filozoficznych i teologicznych, w formacji świeckich iw promocji salezjańskiej duchowości młodzieżowej.