Postawy w liturgii - Konecki, Krzysztof (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Ks. Krzysztof Konecki w swoim artykule „Postawy liturgiczne” omawia różne postawy tych, którzy uczestniczą w liturgii. Najpierw przeanalizuj ąuindi. Rozgośćmy się nogi, postawa siadania, jak tradycyjna chrześcijańska postawa modlitwy na kolanach. Następnie autor przechodzi do postawy raczej wyjątkowej, czyli do prostru/ionc i znowu o różnych rodzajach procesji liturgicznych. Kończy swój artykuł wnioskami oraz odpowiednie propozycje duszpasterstwa i katechezy.