Przekazywanie misterium salutis przez muzykę liturgiczną - Niegowski, Krzysztof (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
W artykule omówiono znaczenie muzyki w rozwoju ducha człowieka, a także jego wrażliwość, która otwiera go na wartości takie jak dobro, piękno, harmonia, aby dojść do kresu nadrzędna wartość Boga Muzyka liturgiczna w swojej roli i zadaniu została ukazana w świetle Docu en tó Kościoła, takich jak Motu Proprio papieża Piusa X Inter sollicitudines, instrukcja Ylu s ie a in Sacram oraz Konstytucja soborowa „Sacrosanctum Concilium” . Refleksja obejmuje wszystkie typy muzyczne, które znajdują miejsce w liturgii. W tym czasie, przede wszystkim chorał gregoriański, który dziś zadziwia nas swoimi walorami estetycznymi. I zostałem jako najbardziej odpowiedni śpiew liturgiczny. Znajduje się tam również popularna pieśń towarzysząca czynności liturgicznej włącza się w przekaz Tajemnicy Zbawienia. Istnieje jednak niebezpieczeństwo wpadnięcia w pułapkę pokusa włączenia do liturgii, zamiast bogatych w treści teologiczne pieśni religijnych, niektóre utwory łatwe do wykonania, ale bardzo wątpliwe pod względem wartości. Obok chorału gregoriańskiego jest miejsce dla gatunku muzycznego zwanego polifonią (śpiew chóru). Bardzo ważnym elementem jest wzbogacenie liturgii, a przede wszystkim umożliwienie ai ftd c li otworzyć się na kontemplację wielkości Boga.W liturgii znajdujemy także właściwe miejsce dla muzyki instrumentalnej, zwłaszcza organów. Proszę o podkreślenie fragmentu artykułu, który podkreśla kerygmatyczną funkcję chorału, zwłaszcza w uroczystych liturgiach. Zbawcze przesłanie realizuje się nie tylko poprzez śpiew całego zgromadzenia, ale także w śpiewie chóru zastępującego zgromadzenie, a nawet z obecność zespołu muzycznego.