Bez metafizyki.... Koncepcja filozofii według Auguste Comte’a - Grzymała, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Autor artykułu stara się przedstawić filozoficzną koncepcję „ojca pozytywizmu”- Augusta Comte'a. Jest to podanie koncepcji filozofii Comte'a na podstawie historycznej Warunki społeczne we Francji w l. poł. XIX wieku. Ta koncepcja zdecydowanie odrzuca metafizykę jako naukę i zepchnąć filozofię do postaci nauki podrzędnej wyniki i afirmacja „prawdziwych nauk” - czyli nauk przyrodniczych.