Lista duchownych internowanych w Lądzie 6 X 1941 r. - Wąsowicz, Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2001)
Dawny klasztor cystersów administrowany przez Salezjanów Księdza Bosko w Ląd był w czasie II wojny światowej (od stycznia 1940 do października 1941) przez Niemieccy okupanci w obozie internowania dla 152 aresztowanych katolików diecezjalnych i duchowni zakonni. Wielu z nich zostało wywiezionych do Dachau, a kiedy w marcu 1939 r. Tyrer zamordowany. Wśród nich było siedmiu księży, kandydatów do kapłaństwa i Biskup Micheasz! Kozal beatyfikowany przez Jana Pawła II. W tym artykule omówiono aktualny stan badań nad dziejami obozu internowania w Lądzie i jednocześnie kłamstw najważniejszy dokument archiwalny z tamtych czasów: „Duchowieństwo internowane w Lund z 6.X.1941” wcześniej.