Jubileusze w Starym Testamencie - Chrostowski, Waldemar (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2000)
Profesor. Waldemar Chrostowski, jest profesorem Biblii na Uniwersytecie Kardynała Stefano Wyszyńskiego w Warszawie i prorektorem tej uczelni. Tutaj prezentuje artykuł: „Jubileusze w Starym Testamencie”. Autor przygotował niniejszy materiał jako sprawozdanie na XV Sympozjum liturgicznej w Lądzie, na temat „Jubileuszów”. Profesor rozpoczyna sprawozdanie od wyjaśnień na czas". Następnie od razu przechodzi do wyjaśnienia roku szabatowego i jego obchodów, patrząc przede wszystkim do tekstów biblijnych Starego Testamentu. W drugiej części raportu prof. Chrostowski zajmuje się Rokiem Jubileuszowym zawsze opierając się na odpowiednich tekstach biblijnych. Wyjaśnij tutaj nie tylko słowo „yobel”, ale także inne znaki obchodów jubileuszu w tym „czasie”. święty". Trzecia część raportu poświęcona jest „prophetia futuri” i globalnej wizji temat, oddany do użytku w innych sprawozdaniach z sympozjów.